domingo, 8 de marzo de 2009

XIV CONCURSO DE NARRATIVA CORTA "REAL VILLA DE GUARDAMAR", 2009


MODALITAT: NARRACIÓ EN VALENCIÀ

 Heliodor Villanueva Corral



Naix a València al 1973. Estudia Enginyeria Tècnica Agrícola a València (1996). Obté la llicenciatura d’Història per la UNED al 2008 i actualment es funcionari de la Conselleria d’Agricultura.

Aficionat a l’escriptura, té nombroses obres publicades, tant poemes com obra en prosa. En quant a premis, va ser seleccionat per al “ II Concurso Pompas de Papel 2005”i ha guanyat el I Concurs de Microrrelats Ciutat d’Elx a l’any 2005. Com a obra registrada descaquen les novel.les curtes “Davall l’àguila”, “Las lunas de Camelot” i “Les set Gemmes”


REGNUM


1. Plenari
            València, 2039 de l'era comuna, les Corts del Regne obrin el nou curs parlamentari. El president-regent, En Joan Peris, pronuncia el discurs de la XIVª legislatura sota els Nous Furs. Mentre les càmeres d'hipervisió retransmeten per als set milions de ciutadans que habiten esta part de la República Federal Espanyola i els flaixos l'enlluernen, el president activa el vincle magneto-òptic entre l'agenda electrònica i  la retina i comença:
            - Willkommen in die erste Sitzung der vierzehnsten Legislaturperiode.
            Després d'estes paraules protocolàries en la tercera llengua del regne, oficial en tres comarques valencianes, continua en castellà i finalment en el nostre idioma:
            - Siguen benvinguts a la sessió inaugural de la catorzena legislatura...
            Els aplaudiments fan detindre uns moments el regent. Poc després repren l'al.locució. Les seues paraules s'enfilen per l'hemicicle entre les franges de la gran senyera que empunya el colós de bronze davall el qual es troba la tribuna d'oradors.


2. Lliçó
            L'aula d'un blanc asèptic és plena de les rialles dels xiquets. El professor, un home de mitjana edat, alt i lleugerament calb, marxa entre les taules hologràfiques mentre la canalla activa els mòduls interactius corresponents a la història de les primeres dècades del segle.
             Les menudiues manetes dansen en l'aire agafant els símbols acolorits i geomètrics, joguinejant amb les imatges, detenint-se en detalls que els criden l'atenció o tornant-se per comentar-los-en als seus companys del costat, entre gestos sorpresos o interessats.
            La veu d'una naneta rossa i  d'ulls blavencs treu el mestre dels seus pensaments.
            - Marc, què existia abans dels Nous Furs?
            - Bé, Tarja, després de la renúncia del rei Felip VI, l'antic Estat espanyol es convertí en l'actual República, que s'uní als Estats Units Europeus...
            - Clar -els interromp al seu temps Hassan-. Aleshores decidiren fer el Regne...
            - En efecte, pocs mesos més tard, al 2023,  Felip Borbó fou elegir president de la República al mateix temps que es proclamaven els diferents regnes, comunitats i nacions espanyoles... La nostra  trià la forma de Regne que havia tingut als temps medievals i recuperà el nom de Furs per a la seua norma constitutiva.
            - So der Präsident, perdó, així que al president nostre li vam posar de nom regent per això...- intervé un altre xiquet.
            - Si, Johan, mes o menys... Ara per favor, deixeu els mòduls, hem de tornar a la Interfaç Automàtica... -els diu Marc Esteve sospirant amb un breu gest d'enuig esgotat.
            La lliçó continua davall el retrat somrient de Peris.



3. Casa
            La via ciclista corre kilòmetres des de la capital cap al sud entre mars de construccions i jardinets. Pedalada rere pedalada, Marc s'allunya de la figura mastodòntica de la Torre del Regne, el gratacel de set-cents metres d'alçària que clou l'antic llit del riu.
            Fa un bonic dia de primavera i a unes vint passes de la vorera, damunt dels terraplens marxen llançats els expressos de levitació magnètica. El ciclista mira a l'esquerra, on fa decennis encara les platges eren més que una cinta de pocs metres d'amplada. La blava Mediterrània és plena de vaixells d'esbarjo i a uns kilòmetres de la costa es distingeixen les plantes eòliques flotants.
            Finalment aplega a casa. Desmunta i ordena que els electrodomèstics comencen a preparar el dinar. A una comanda de la seua veu, els panells solars del teulat s'activen a plena potència per calfar l'aigua de la dutxa.
            - Hallo -saluda al seu veí Joachim que ix amb el cotxe-. Guten Tag.
            - Bon dia, Marc -contesta el germànic i en adonar-se de la mirada inquisitiva del mestre, afegeix-. Me'n vaig a les Muntanyes. No puc entretindre'm. Estarem en contacte...
            Joachim baixa, li dóna la mà ràpidament i se'n va.
            El professor roman pensatiu uns segons i  entra en la casa.

4. Director
            Des de la seua tarja, el Rat Penat de l'escut de la Generalitat contempla amb mirada irònica l'escena que té lloc al despatx.
            - Senyor Astebe -acusa el director Ferrandis amb un fort accent-. Betx que bosté no cumplix els temps previstos en el programa Interfaç d'aprenentatxe. Ademés per lo que pareix els últims messos ha patit bàries sancions per esta qüestió... sap lo que significa?
            - Si senyor, ho sé i ho tindré en compte -assegura ell gratant-se el crani nou rapat.
            - Me tem que recibirà bosté una bisita per la seua actitud... Deixem'ho córrer,  de qualsebol forma, bolia comentar en bosté la planificació per a les actibitats de fi de curs, què tal una bisita dels xiquets al Temple dels Herois del Regnum?
            - Pot estudiar-se -diu Esteve amb poca dsposició-. Jo proposaria visitar la Gran Biblioteca
            - Biblioteca? ah, Astebe ixes aficions seues per les belles patxines de paper, en els mitxans que en tenim ara...!   -somriu condescendent.

5.  Visió
            Marc acarona la foto bidimensional d'una jove dona bruna quan seu en el sofà per prendre una tassa de té del seu hort hidropònic. Somriu amb una lleu tristor i es pregunta on estarà la Janina. No en sap de fa temps, quan ella li va telefonar, mesos després d'haver-se divorciat. Malgrat tot, havien quedat com a relativament bons amics.
            Després de desengegar l'aparell de tridimvisió que contemplava distretament, fa un rastreig dels escàners governatius i connecta un programa encriptat de la xarxa mundial que li permet contactar amb les Zones d'Ombra.
            El rostre barbat i pèl-roig de Joachim apareix davant d'ell en una fumarada difusa.
            - Hola -li saluda- com va?
            - Bé, instal.lant-nos... i per allí?
            - Al treball, problemes em sembla, la resta ja saps.. molta borumballa, i molts dels teus compatriòtes deixen la costa
            - Ex compatriòtes - apunta Joachim festiu-. Oficialment ni sóc ciutadà alemany, ni ara tampoc figure en els registres del Reich valencià -fa  broma, al temps que la imatge parpelleja- Hmm... escàners del Regnum...  tinc que anar-me, adéu...
            - Fins després...
            Mentre el fum iridescent s'esvaeix, Marc engega el programa de tridimvisió. La veu del narrador explica les inversions en les zones de l'interior per construir noves plantes de biocombustible amb el fons musical clàssic que il.lustren uns camps de gira-sols.

6. Visita
            - Salam aleikum.- diu una jove de cabells foscos i  ulls  verds.
            - Shalom aleijem - li respon una altra pèl-roja
            Aisha i Dèborah alcen les seues respectives tasses de té fent un somriure amistós. De la cuina ve Marc amb una safata plena de pastissets. La ràdio narra la visita del President de la República per fer de mediador a les converses pels recursos entre València i l'Aragó i Catalunya i planificar la nova política d'hipertrens magnètics que connecten amb els Pirineus.
            Les dos amigues de Marc estan fent li broma posant-se la perruca que ell ha fet dels seus cabells rapats quan algú toca a la porta. El majordomòtic torna i els informa amb la seua veu freda però alhora preocupada.
            - Els inspector Ruixà i Perez-Johnson volen fer-li unes preguntes.
            En uns segons transposen el llindar dos figures severes i de vestimentes impecables que apareixen al saló. Un d'ells fa una ràpida lectura cap a les dones amb la interfaç.
            - Senyores Dèborah Ferrer Lizinski i Aisha Zenata Martinez -mormoleja polsant les fosques ulleres que li donen accés a Valenglobal-. Trenta i trenta-tres anys, professores... sense problemes... -ara s'adreça a elles-. Facen el favor de marxar, hem de parlar amb el senyor Esteve.
            Esgarrifades per la mirada de glaç dels agents del Regnum, s'alcen de les estores i arrepleguen les seues coses i se'n van. Intercanvien una mirada amb Marc però ell les tranquil.litza.
            - En volen? -invita el mestre als funcionaris de seguretat, intentant conservar la calma.
            - Gràcies, no. Venim a compondre'l per no ajustar-s´hi al programa -afirma un d'ells tot rastrejant les emissions radio-elèctriques.
            - Per ara això implica una sanció monetària - el seu company assentix- Malgrat les nostres sospites,  l'escorcoll no prova cap tipus d'actuació deslleial.  Fins un altra, senyor Esteve, i, per cert, val més que oblide tots eixos llibres arnats anteriors al nostre benvolgut Regent.
            Els inspectors abandonen la casa. Marc solta l'aire lentament i fa una telefonada.

7. Fuita
            L'autovia permet al vehicle elèctric de Marc abandonar l'urbs ràpidament. Ha demanat uns dies de permís per malaltia i confia tindre un xicotet marge. Els grans edificis commemoratius perfilen un horitzó de formigó, acer i plaques de marbre i van esvaint-se en la distància. Condueix amb calma per la costa cap al sud. Sap perfectament on anar, puix que ho tenia planejat fa temps. Ha canviat tot tant...
***
            Entre l'alarma dels professors i precedits per l'Electro-Ordre Executiva de detenció, un comando d'operacions especials irromp a l'escola amb les seues viseres i escuts energètics. Fins i tot el director s'hi escandalitza, barbollant que encara que Esteve siga un Deslleial de qui sempre ha desconfiat, això no són maneres.
            Dèborah barra el pas als Guardians i els demana que no entren fins que Marc no termine la lliçó i els menuts hagen marxat. Dins, el professor camina entre les taules hologràfiques mentre els xiquets somriuen.
            - Podem esperar -assegura l'oficial en cap- Quan acabe serà nostre.

8. Muntanya
            La platja plena de ciment i camins contempla el  post de guardians que ha tallat el trànsit, prop d'una de les urbanitzacions que els europeus han anat abandonant els últims anys per anar a l'interior.
            - Ara sí que és nostre, senyor Esteve -somriu Perez-Johnson- Ens va enganyar molt be amb l'holograma que va deixar programat a l'aula. Detinga el seu vehicle i  abandone´l amb les mans al cap.
            El cotxe del professor es deté però no n'ix ningú. Els guardians escorcollen les signatures calorífiques i  les emanacions d'ADN i  rebutgen un possible parany. Les forces d'assalt s'acosten als vidres negres apuntant les seus armes. La silueta de dins no es mou. Obrin la porta.
            A dins, l'humanoide majordomòtic amb una perruca els saluda:
            - Volen una tassa de té?
***
            Finalment ha deixat la bicicleta a un marge del Palància i continua a peu, després d'haver-se fornit d'aigua clara.  Ha passat de l'encís dels hortets de tarongers a tota una sèrie de gorges i tossalets on s'enfilen la cendra argentada de les velles oliveres i la verdor lluenta de fruiters i ametlers, coronats els peus pels robins cèrcols d'ababols.
            Quan ja són lluny la remor del riu i les vies ràpides i de levitació que hi corren prop, Marc aplega a unes muntanyes vinoses on li dóna la benvinguda la fragància dels pins i matolls feréstecs i heroics. A causa de les tensions amb el regne aragonés, les patrulles del regent no hi sovintegen. Eixa és una de les Zones d'Ombra, una de les comunitats itinerants de gent rebel al sistema opressiu què els Estats Units està esdevenint en alguns llocs.

9. Amics
            Unes tendes, un campament. Davall de les estrelles, crepita un foc lluent que un home pèl-roig alimenta amb encenalls i  sobre el qual bull una tetera.
            -Algun dia la gent farà fora eixa gran façana buida i se n'adonaran  que la vida és alguna cosa mes que viure còmodament adormits per les paraules del regent... -diu Marc pensatiu.
            - O se'ns uniran... -afirma Joachim donant-li una tassa amb un gran somriure.
***
            La Interfaç dóna la seua lliçó a una aula buida, poblada d'hologrames i  simuladors neurals. A un racó, un cercle de xiquets escolta el conte que Dèborah i  Aisha els llegeixen d'un llibre. Quan acaben i els menuts han marxat, la dona d'origen àrab comenta  a la israeliana:
            - Déu vulga que aviat puguem vore el Marc, està tan lluny...
- Potser no és ara quan està a l'exili sinó abans, quan estava en una terra que ja no sentia seua ni on era realment lliure, ofegat pels símbols i  normes del Regnum.

Fi


No hay comentarios:

Publicar un comentario